Gyűrűs tuskógomba

Armillaria mellea

Népies elnevezése:
tölgyfavirág- gomba, geke, tuskógomba, pottypinka

Visszamaradt vagy elhalt fák tuskóin, erdei irtásokban, fatörzsek tövén nagy csoportokban termő őszi gomba.
Kalapja barnás, sárgás- barnás, sötétebb színű körsávozással, pikkelyecskékkel, és szőröcskékkel borított.

Ez a gomba nyersen ugyan mérgező hatású, de mivel a benne lévő hatóanyag hőérzékeny, 20 perc sütés-főzésre elbomlik, és így fogyaszthatóvá válik.

Felhasználását tekintve főzve, szárítva, egyaránt kitűnő. Szárítva, intenzív ízét sokáig megőrzi. Vékony húsú kalapjából (csak a kalap ehető) jóízű ételeket lehet készíteni. Legjobb tejfölösen, paprikásan, pörköltnek, de jóízű és kiadós tölteléknek és darált hússal keverten is

Frissen

az őszi hónapokban

Fagyasztva

egész évben

Szárítva

egész évben